Naujos knygos vaikams

Chiara Pirodi „Gamtos pasaulio pažinimas“

Kiek laiko mūsų vaikai praleidžia bėgiodami laukuose ir pievose? Prižiūrėdami daržoves sode? Kantriai stebėdami mažo paukštelio elgesį?

​Auklėdami vaikus dažnai pamirštame gamtos vaidmenį. Tačiau vaikai instinktyviai siekia pajusti ryšį su gamta – čia jie gali visapusiškai išreikšti ir patenkinti savo tyrinėjimo, judėjimo bei pažinimo poreikius. Gamtoje žaidžiantis vaikas išmoksta ją vertinti, gerbti ir mėgautis jos teikiama nauda intelektui bei emocijoms.
Šioje Maria'os Montessori metodika paremtoje knygoje rasite ir teorinių paaiškinimų, ir 55 praktinius užsiėmimus gamtoje, kuriuos galėsite išbandyti drauge su vaikais.
​​​
Užsisakykite  

Shia Green, Patri de Pedro „Šachmatų šalis“

Vera skuba parodyti savo draugei Juditai kai ką nepaprasto – baltosios karalienės figūrėlę. Vos mergaitės ištaria stebuklingus žodžius, jos persikelia į Šachmatų šalį, kur atgyja visos šachmatų figūros, o jos tampa karalienių patarėjomis. Kaip smagu, žaidimas jau prasideda! Kuri kariauna laimės? Juodųjų ar baltųjų?

Išmok žaisti šachmatais su Vera ir Judita!

​​​Užsisakykite  

Sigitas Geda „Laiškų namelis“

Ar jau gavai laiškelį? Didokas, ar ne? Net ne vienas laiškas, o visa knyga! Štai kiek tau visko prirašė garsus lietuvių poetas Sigitas Geda. Atverk „Laiškų namelio“ duris ir skaitydamas svajok, žaisk, tyrinėk. Susipažink su šimtakoju, kuris pamiršo, kaip eiti, sužinok, kodėl paršiukas neturi sparnų ir kur lekia mėlynas autobusiukas...

Trisdešimt devynis gražiausius ir mažiesiems skaitytojams tinkamiausius eilėraščius atrinko poeto dukra Uršulė Gedaitė. Jie artimi mažųjų pasauliui, skaidrūs ir dainingi.

Sigitas Geda puikiai derina folkloro elementus ir šiuolaikišką kalbą. Jo poezija ugdo jaunojo skaitytojo literatūrinį suvokimą, plečia vaizduotę ir kalbinę raišką, kviečia į jaukų pasaulį, kuriame tiek daug iš pirmo žvilgsnio paprastų, bet iš tiesų stebinančių, įsižiūrėti ir apmąstyti vertų dalykų. Smagiuose eilėraščiuose apstu gyvybės, judrumo, lietuviškų ženklų.

​​​Užsisakykite  

Salemonas Paltanavičius „Žvėrys ir žvėreliai“

„Žinduoliai – ypatingi gyvūnai, žavintys savo išmanumu ir gebėjimais. Nors jų įvairovė nėra tokia didelė kaip paukščių, tačiau slapumas, mokėjimas išvengti pavojų ir susitikimų su žmogumi visada žavėjo ir žavi. Mūsų gamtoje gyvenančius ar sutinkamus žvėris ir žvėrelius pamatyti pavyksta ne visada. Tą patyriau visą gyvenimą dirbdamas gamtoje, ją stebėdamas ir fotografuodamas.

Todėl kilo mintis papasakoti apie žinduolius, o paprastai sakant – apie žvėris ir žvėrelius. Šiandien informacijos apie juos galima rasti daug. Bet kaip toli ji nuo tikro, paprasto peliuko, ežio ar stirniuko! Apie tokius žinduolius – paprastus ir tikrus – yra ši knyga.“

​​​Užsisakykite  

Katarina Macurowa „Jū-ra meš-kio so-de“

Lokiukas Ernestas myli ir prižiūri savo sodą. Bet vieną sykį paliko laistymo žarną ir viskas patvino. Per naktį sodas tapo jūra. Ką reikės daryti?

Žaisminga skiemenuota knygelė didžiosiomis raidėmis ir trumpais sakiniais pravers visiems besimokantiems skaityti, o linksma netikėta istorija prajuokins ir suaugusiuosius.

​​​Užsisakykite  

Evelina Daciūtė „Ševeliūra“

„Ševeliūraׅ“ – antrasis bendras rašytojos Evelinos Daciūtės ir dailininkės Agnės Nananai kūrinys.

Alisą ir jos pudelį Barbarisą pažinsi iš puikių garbanų. Kalbama, kad gyvenantys kartu supanašėja? Dviem draugams šis posakis labai tinka! Lauke šėlsta vasara ir šunį kankina karštis: tokie tankūs kailinėliai džiugina tik šaltą dieną. Belieka vienas kelias – į kirpyklą.

Viskas būtų gerai, jei ne vienas „bet“: Barbarisas bijo žirklių ir to, kas jomis čekši, tai yra kirpėjo Todo. Jis nė už ką nesutinka kirptis. Alisai tenka suktis iš padėties ir aukoti tai, ką ji labai brangina. Ar šito užteks, kad Barbarisas apsigalvotų dėl kirpimo? Ko negaila padaryti dėl draugo? Ar iš tiesų pavyzdys užkrečiamas?
 
​​​Užsisakykite  

Vitalija Ročė „Kalakutas Kutas“

„Kalakutas Kutas“ – tai įtrauki ir smalsumą žadinanti knygelė ikimokyklinio amžiaus vaikams.

​Svarbiausios knygelės temos – tai unikali kiekvieno paukštelio kalba, gebėjimas su savo skirtingumais prisitaikyti grupėje, nuoseklaus dienos ritmo (tinkamo meto valgyti, žaisti, bendrauti ir ilsėtis) svarba. Pagrindinis knygelės veikėjas Kalakutas Kutas vaikams perteikia intensyvių jausmų (pykčio, erzulio ir nepasitenkinimo) pavyzdį. Šie jausmai kalakutą užvaldo, kai jo fiziniai poreikiai laiku nėra atliepti. Visą rytą kalakutui nepavyksta išeiti iš nepatogios būsenos. Tačiau nesuprantamai burbuliuojant, piktinantis ar šaukiant, dar sunkiau sulaukti pagalbos iš savo draugų. 
Knygelėje rasite pavyzdį, kaip išeiti iš pykčio burbulo, ramiai kitiems išsakyti, ką jauti ir vėl pasijausti gerai. 

​​​Užsisakykite  

Aurika Kettler, Erika Kettler „Eva ir Ema Palangoje“

Knyga „Eva ir Ema Palangoje“ paremta tikromis seserų vaikystės istorijomis, kurioje aprašomi smalsių dvynukių nuotykiai Palangoje vasarą pas senelius.

Eva ir Ema Palangoje susipažįsta su jūra ir jos gyventojais, miškais ir jų gėrybėmis, taip pat su Palangos kurorto istorija ir legendomis. Energingos ir smalsios dvynės išmoksta važiuoti dviračiu, pasidaryti lankus ir strėles, naktį gaudo vaiduoklius, landžioja po paslaptingus bunkerius, o į savo dvyniškus žygius įtraukia ir kurorte atostogaujančius naujus draugus.

„Eva ir Ema Palangoje“ – pirmoji prosenelės pavarde pasirašiusių dvynukių Aurikos ir Erikos Kettler knyga, paremta tikromis seserų vaikystės istorijomis. Kitos „Dvynių nuotykiai“ knygų serijos skaitytojus nukels į Kernavės piliakalnius, Zarasų miestą ir ežerus bei apylinkes – vietoves, kuriose knygų autorės praleido vaikystę.

​​​Užsisakykite  

Jurga Vilė „Pulpas ir jo žalia koja“

Kaip gera Teofiliui gyventi prie jūros! Turėti močiutę undinę, senelį vis pagal save darantį, tėtį žveją ir mamą, kartu su voriukais siuvinėjančią paveikslus kryželiu. Teofilio tėtis, kaip ir visi kaimelio vyrai, kasdien plaukia žvejoti. Tik aštuonkojų jis negaudo, nes tiki, kad jie labai protingi gyvūnai, kuriuos reikia saugoti. Kartą ir Teofiliui nusišypso laimė sutikti aštuonkojį, gebantį kalbėti ir skaičiuoti iki begalybės. Užsimezga graži draugystė... Bet vieną dieną į kaimelį atvažiuoja Delegatas. Ir visi puola pildyti jo Norų.

Lašas jūroje – tai daug ar mažai? Begalybėje svarbus kiekvienas lašas. Be jo tos begalybės ir nebūtų. Serijos „Lašas jūroj“ knygelės pasakoja istorijas apie gyvius. Kiekvienas jų turi savo vietą įvairiaspalviame gyvūnų pasaulyje. Visi jie svarbūs. Nuo voriuko iki kašaloto. Mes, žmonės, taip pat esame to pasaulio dalis. Saugokime jį, tausokime!

​​​Užsisakykite  

Virgis Šidlauskas „Savanos istorijos“

Ar teko girdėti apie žirafą, kuriai kažkoks nenaudėlis nudžiovė kūną? Liko tik galva ir kaklas!
O apie mergaitę, kuri spintoje augino dramblį?
O gal kas nors pasakojo, kas nutiko piranijai, tingėjusiai valytis dantis?
Ne?
Tai gal girdėjai istoriją apie balandį, kuris lesino žmones?
Irgi ne?
Na, tuomet tikrai pats laikas atsiversti šią knygą ir perskaityti visus pašėlusiai smagius pasakojimus! 
Šioje knygoje apstu trumpų, linksmų ir išmintingų apsakymų apie pačius įvairiausius gyvūnus. Čia rasite ir geraširdį ryklį, ir muzikantą liūtą, ir krabą, kuris nemokėjo valgyti su peiliu ir šakute. Sužinosite, kaip zebras pėsčiųjų perėją gelbėjo ir kaip musės vaivorykštę vogė. Modernias pasakėčias primenantys nonsenso stiliaus tekstai džiugina gyva kalba, taikliais palyginimais ir pašėlusiu šmaikštumu.
​​​
Užsisakykite  

Ignė Zarambaitė „Manęs nėra“

Kai Motiejus sužino, kad netrukus turės mažą broliuką, nė kiek nenudžiunga. Jam kur kas labiau norėtųsi šuns. Mažylis atima visą tėvų laiką, tad Motiejus pasijunta nereikalingas. Ir sugalvoja planą, kaip tai ištaisyti.

Žaisminga ir tuo pačiu jautri istorija apie naujo šeimos nario atsiradimą ir kylančius iššūkius padės vaikams ir tėvams geriau suprasti savo jausmus.

​​​Užsisakykite  

Ukrainiečių pasakos

Šį ukrainiečių liaudies pasakų rinkinį sudaro aštuonios gausiai iliustruotos istorijos apie gyvūnus ir gamtos reiškinius. Skaitydami ar klausydami jų vaikai sužinos, kodėl zuikio kailis žiemą baltas, o vasarą pilkas, kaip lapė pergudravo vilką bei kiek visko nuveikė vištelė, norėdama išgelbėti gaidį.

Knygą ryškiais, jaukiais ir įsimintinais piešiniais iliustravo ukrainiečių dailininkė Kateryna Razinkova. 

​​​Užsisakykite  

Kęstutis Kasparavičius „Žvaigždžių paukštis“

Jei mėgstate naktimis slampinėti tyliomis gatvėmis, kvėpuoti vėsiu oru ir stebėti žvaigždėtą dangų, gali būti, kad sykį imsite ir pamatysite kokį stebuklą. Net jei esate visiškai pilkas katinėlis.

​Šioje knygoje sutiksite kaip tik tokį katinėlį ir dar daug kitų šaunių miesto gyventojų, kuriems pavyko patirti kuo tikriausią stebuklą. Vieną labai ankstų rytą gatvelėje pasirodė ypatingas paukštis – milžiniškas, spalvingas, žėrintis ir mirguliuojantis, tarsi atklydęs tiesiai iš žvaigždžių. Ir kai ką paliko miesto gyventojams... 
Kas gi tai? Tssss. Kai kurių stebuklų nebūtina suprasti – užtenka jais džiaugtis.

​​​Užsisakykite  

Emilia Dziubak „Gyvūnų būstai“

Gyvūnai – tikri architektūros meistrai! Gausiai iliustruotame atlase rasite įdomiausius jų pasiekimus: antžeminius ir požeminius statinius, namus ant vandens ir po vandeniu, vienkiemius ir studijas, gyvenamuosius kvartalus, kilnojamuosius ir laikinus namus. Pamatysite pačius netikėčiausius būstus: seilėmis sulipdytus kregždžių lizdus, milžinišką termitų namą, požeminius prerinių šuniukų urvus bei daug kitų įdomybių. Eime pasidairyti, kur miega gyvūnai!
​​​
Užsisakykite  
 
NAUJIENŲ PRENUMERATA
Jonavos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, biudžetinė įstaiga
​Adresas: Žeimių g. 9, LT-55158, Jonava
Telefonas: (8 349) 53 160
​El. paštas: biblioteka@jonbiblioteka.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas: 190313985
Puslapio administratorius: info@jonbiblioteka.lt 
​​








 

​ © Jonavos rajono savivaldybės viešoji biblioteka
© PigiosSvetaines.lt